Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σαλιγκάρια - Τι ξέρουμε γι αυτά;

Τα σαλιγκάρια με την πολύ αργή κίνησή τους κάνουν πολλούς ανθρώπους να τα θεωρούν βαρετά. Όμως υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με αυτά, που μπορούν να σας κάνουν να τα δείτε με «άλλο μάτι».
Πολλά είδη σαλιγκαριών πέφτουν σε νάρκη τους ψυχρούς μήνες του έτους. Το σώμα τους καλύπτεται με ένα λεπτό στρώμα βλέννας, που τα προστατεύει από την αφυδάτωση. Μερικές φορές μπορούν να πέσουν σε νάρκη και το καλοκαίρι, ώστε να επιβιώσουν σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας. Κατά την περίοδο της νάρκης ζούν καταναλώνοντας το λίπος που έχει εν τω μεταξύ αποθηκευθεί στο σώμα τους. Αυτή η διαδικασία είναι ένας από τους πολλούς λόγους, χάρη στους οποίους κατάφεραν να επιβιώσουν πάνω από 60 εκατομμύρια χρόνια.
Η διάρκεια ζωής τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος και το περιβάλλον όπου ζούν. Μερικά ζούν μόνο μέχρι 5 περίπου χρόνια. Όμως, στο φυσικό περιβάλλον πιστεύεται ότι ξεπερνούν τα 25 χρόνια. Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ανθρώπινες παρεμβάσεις σε αυτό είναι αιτίες που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των σαλιγκαριών.
Το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο σαλιγκάρι είχε βάρος 900 γραμμάρια και μήκος 38 εκατοστά και βρέθηκε το 1976. Αλλα, σε πλήρη ενηλικίωση, είναι πολύ μικρά, με μήκος λίγα εκατοστά και βάρος γύρω στα 60 γραμμάρια.
Καθώς κινούνται τα σαλιγκάρια, αφήνουν πίσω τους σάλιο. Αυτό τους παρέχει τη δυνατότητα να προσκολλώνται δυνατά και έτσι να μπορούν να κινούνται κατακόρυφα, γύρω από γωνίες και άλλες περίεργες καταστάσεις. Υπάρχει ο μύθος ότι αυτό το σάλιο μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο αδιαθεσίες. Πολλοί στενοχωρούνται νομίζοντας ότι τα σαλιγκάρια στον κήπο τους θα καταστρέψουν τα λαχανικά που καλλιεργούν και θα τα καταστήσουν ακατάλληλα προς βρώση, αλλά αυτό είναι εξ ολοκλήρου ψευδές.

Τα σαλιγκάρια των κήπων είναι από τα ταχύτερα κινούμενα είδη, που φθάνουν μέχρι και την ταχύτητα των 50 μέτρων την ώρα. Μπορεί να μη κινούνται γρήγορα, αλλά η ταχύτητά τους είναι σταθερή. Θεωρούνται
από τις πιο αργοκίνητες υπάρξεις στη Γή.
Αν παρακολουθήσετε την κίνησή τους, θα δείτε ότι ακολουθούν παράξενες πορείες. Για παράδειγμα, αντί να κινηθούν σε μια ευθεία γραμμή κινούνται σε πλήρη κυκλική πορεία. Αυτή η συμπεριφορά είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρηθούν ως όχι και πολύ ευφυή. Στην πραγματικότητα η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι γνωστή.
Διαθέτουν γεννητικά όργανα και των δύο φίλων, γεγονός που τα χαρακτηρίζει ως ερμαφρόδιτα. Όμως, ο μύθος ότι μπορούν μόνα τους να κάνουν απογόνους είναι ψέμμα. Στην πραγματικότητα πρέπει να ζευγαρώσουν και στη συνέχεια και τα δύο αποκτούν τη δυνατότητα να κάνουν αυγά.
Τα σαλιγκάρια δεν βλέπουν και πολύ καλά, γι αυτό βασίζονται περισσότερο στην καλή τους όσφρηση, που τα βοηθά να βρούν τη τροφή τους. Επίσης, δεν έχουν ακοήΕίναι νυκτόβιες υπάρξεις και οι περισσότερες κινήσεις τους γίνονται κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το έντονο φώς του ήλιου δεν τους αρέσει και τα αναγκάζει να διακόπτουν το φαγητό και να μπαίνουν στο κέλυφος κατά τη διάρκεια της ημέρας..
Τα σαλιγκάρια πεθαίνουν αν καταναλώσουν αλάτι ή ζάχαρη.
Το Γιγαντιαίο Αφρικανικό Σαλιγκάρι (Giant African Land Snail) τρώει περισσότερους από 500 διαφορετικούς τύπους φυτών.
Τα σαλιγκάρια είναι ποlύ δυνατά και μπορούν να σηκώσουν βάρος δεκαπλάσιο από το σωματικό τους βάρος κατακόρυφα.
Πιστεύεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 είδη μαλακίων, συμπεριλαμβανομένων των σαλιγκαριών. Πολλά από αυτά δεν έχουν καν ανακαλυφθεί ή καταχωρηθεί ακόμη. 
Μετάφραση: Tinos Snails

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου